logo
Druktechniek wat is (full color) sublimatie print?
Sublimatie is een steeds populairdere druktechniek. In dit artikel leggen we het kort uit.
Afbeelding: 100% polyester doek bedrukt met sublimatietechniek.

Wat is (full color) sublimatie?

Sublimatie is een steeds populair wordende bedrukkingstechniek. We leggen het kort voor u uit in dit artikel. In een eerste fase drukt men het design (vaak met meerdere kleuren) op een speciaal vel papier. Vervolgens legt men het papier op het stuk stof (polyester of polyester blend) waarop het design moet komen. Zodra de positie goed bevonden is brengt men hitte aan doormiddel van een machine/printer. Het volledige technische proces zullen we u besparen, maar het komt er op neer dat de inkt van een vaste naar een gas toestand gaat zonder echt vloeibaar te worden. Door de hitte hecht de inkt van het papier in de vezels van de polyester stof.

In bovenstaand voorbeeld gebruikt men de techniek op textiel producten. Omdat deze techniek enkel werkt wanneer er voldoende polyester in de stof zit zijn vooral volgende toepassingen populair: sportshirts, wielertenues, handdoeken, buffs, etc.

Niet enkel op textiel.

Ondertussen is sublimatie print al dusdanig geëvolueerd dat men ook mokken en andere type producten zoals drinkflessen kan gaan bedrukken. Hoe dat in zijn werk gaat kan u zien in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=D1PJ_0VmbIQ&list=PL-DKESMi_APkXjVD4ZFHcQAlzbs2fiuF1&index=7

Wat zijn de voordelen en nadelen van deze techniek?

We lijsten het voor u op.
Voordelen:

  • Full color opdruk is mogelijk. Heeft uw logo veel kleuren of bevat het een overloop/gradiënt? Geen probleem. + Bedruk een foto op uw product. + Meestal voor confectie waardoor men over de gehele oppervlakte van het kledingstuk kan drukken, wat bij andere druktechnieken meestal niet kan. + Bij sublimatie hecht de inkt zicht tot in de vezels van het textiel waardoor het design er niet af kan gaan en dus duurzaam is.

nadelen:

  • Textiel moet hoofdzakelijk polyester bevatten. - Ondergrond van het basis product is zo goed als altijd wit waardoor het soms moeilijk is om de verschillende componenten aan elkaar te naaien. Bij de kleinste afwijking zal er witte ondergrond te zien zijn.

Afgewerkte projecten:

Hierboven staan ​​enkele voltooide projecten met de sublimatietechniek.