logo
Druktechnieken Verschillende Soorten Druktechnieken Op Relatiegeschenken
Dankzij de constante innovatie van machines zijn er ondertussen al een hele waaier aan druktechnieken. Elke techniek heeft voor een nadelen. In dit artikel ontdekt u er alles over.

Digitaaldruk

Bij digitaaldruk wordt het ontwerp direct op een platte ondergrond gezet. De vier full colour basiskleuren (CMYK) worden gemengd En de printer kan daarmee elke gewenste opdruk maken. Van full colour tot fotorealistische afbeeldingen. Deze techniek kan op diverse materialen zoals metaal en plastic worden toegepast. Digitaaldruk is een volledig geautomatiseerd drukproces waardoor een zeer constante drukkwaliteit gegarandeerd is.

3D Digitaaldruk

3D digitaaldruk is hetzelfde als digitaaldruk alleen wordt de druk voorzien van een soort harslaagje dat over de opdruk wordt geplaatst. Dit zorgt voor een reliëf en glans effect. Deze moderne druktechniek kan worden toegepast op pennen.

Digitale 360° print

Laat uw drinkwaren, zoals thermobekers, drinkbekers, bidons en waterflessen all-around bedrukken. Met deze druktechniek worden de drinkwaren nog luxueuzer en creëert u een hoogwaardige uitstraling voor uw klant. Grote oppervlakten kunnen op basis van full colour en zelfs 95% van de Pantone kleuren bedrukt worden. Het is mogelijk om kleine hoeveelheden te bestellen, al vanaf 25 stuks! Digitale 360 print is een volledig geautomatiseerd drukproces waardoor een zeer constante drukkwaliteit gegarandeerd is.

Enkelnaamsbedrukking

Onze partner Toppoint werkt met de meest moderne computer aangestuurde druktechnieken. Hierdoor kunnen meer dan 500 artikelen uit de Toppointcollectie worden voorzien van een unieke naam en/of een uniek motief.

Tampondruk

De meest gebruikte druktechniek voorrelatiegeschenken is tampondruk wat een soort stempeltechniek is. Bij deze drukmethode wordt op een cliché (een metalen plaatje) fotografisch het ontwerp aangebracht. Door de tampon, een rubberen beelddrager, wordt het ontwerp van het cliché overgebracht en bedrukt op het artikel. Door het gebruik van verschillende tamponvormen is het mogelijk om elke vlakke ondergrond en vorm te bedrukken, en wordt vooral gebruikt met 1 kleur opdruk, ongebruikelijke drukposities, of als als er bepaalde specifieke exacte pantone kleuren gedrukt moeten worden.

Zeefdruk (op draagtassen)

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde of polyester wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt voorzien van een lichtgevoelige laag die door een positiefilm belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken, worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Doming

Doming is een 3D druktechniek waarbij een full colour bedrukte sticker wordt gecoat met een transparante epoxy harslaag. Deze harslaag geeft het product een extra dimensie en daarnaast zorgt het ervoor dat de bedrukking krasvast en kleurecht blijft. De doming stickers kunnen in elke vorm en tot een grootte van A4 worden geproduceerd. De bedrukking gebeurt digitaal op stickervellen en dus zeer geschikt voor full colour en foto beelden. Alle domings zijn weer-wind en UV bestendig waardoor de bedrukking kleurecht blijft. De Doming stickers zijn per stuk te bestellen, maar we hebben ook diverse producten in onze collectie die te personaliseren zijn met een doming sticker.

Transferdruk

Bij transferdruk wordt de opdruk op een transfervel aangebracht door middel van digitaal- of zeefdruk. Vervolgens wordt het te bedrukken artikel tezamen met de transfer in een pers op hoge temperatuur tegen elkaar aangedrukt. Tijdens dit proces zorgen de druk en de hitte ervoor dat de inkt op het transferpapier loslaten zich hecht op het product. Transferdruk leent zich uitstekend voor gedetailleerde opdrukken in meerdere kleuren en is geschikt voor de meeste voorkomende artikelen met een vlak deel.

Sublimatiedruk

Sublimatie is een vorm van transferdruk waarbij er tijdens het proces gebruik wordt gemaakt van hittegevoelige inkten die een verbinding aangaan met een hiervoor gecoat oppervlak. Deze techniek is alleen geschikt voor artikelen met een witte achtergrond en de artikelen moeten een polyester toplaag hebben of er moet polyester in het materiaal zitten. Sublimatie is zeer geschikt voor full colour en fotomotieven. Sublimatiedruk is geschikt voor mokken, thermoflessen en enkele giveaways van metaal, keramiek, polyester, textiel, glas of kunststof.

UV high gloss Zeefdruk

Bij deze druktechniek worden de artikelen door hitte voorbehandeld en in een gesloten machine met milieuvriendelijke inkten (rondom) gedrukt. Na het drukken van een kleur wordt het artikel en de opdruk met UV licht verlicht, waardoor er een goede hechting van de opdruk ontstaat. De voordelen van deze moderne druktechniek zijn heldere (PMS/Pantone) kleuren, milieuvriendelijk, hoge kwaliteit van de bedrukking, groot rondom drukoppervlakte, vaatwasmachinebestendig en alle pantone kleuren zijn realiseerbaar. Ook kleuren als magenta en cyaan zijn te drukken op keramische producten, zelfs als deze donker van kleur zijn. Er is tevens de mogelijkheid met rasters en eenvoudige full colour motieven te drukken. UV High Gloss is geschikt voor cilindrische producten van glas, metaal, plastic, porselein of keramiek.