logo
Hoge katoenprijzen zorgen voor een prijsverhoging van textiel.
Wie in de textielwereld thuis is heeft het de afgelopen maanden wel gemerkt: de prijs voor textiel is aan een sterke opmars bezig. Dit resulteert voor het eerst ook in een prijsstijging bij leveranciers van Maximum Image. Daardoor is het mogelijk dat u vanaf 1 april iets meer betaalt voor hetzelfde product als voordien.
Katoenprijs op 15-03-2021. De actuele katoenprijs kan u via deze link raadplegen.

Vanwaar komt die (plotse) stijging?

Er zijn heel wat verschillende factoren die allemaal een impact hebben op de prijs. De samenloop van deze factoren jaagt de katoenprijs de hoogte in. We lijsten enkele van de bepalende factoren voor u op.

A. Covid-19 Zoals bijna elke sector voelt ook de textielsector de impact van het coronavirus. Er kunnen minder mensen ingezet worden voor het bewerken en telen van de velden waardoor er ook minder katoen in de aanbieding is. Dit in combinatie met de stijgende vraag naar katoen zorgt voor een toename in de prijs.

B. Hoge transportkosten

Een direct gevolg van Covid-19 zijn de hoge transportkosten per boot of per vliegtuig. Opnieuw is de vraag veel groter dan het aanbod en transportbedrijven vragen dan ook woekerprijzen voor het vervoer van goederen per boot of per vliegtuig. Dit resulteert niet alleen in een hogere prijs, maar ook in veel langere levertijden dan voorzien. Om een idee te geven, sommige containers kosten ondertussen reeds 3-4 keer zo veel als in 2019.

C. Mislukte oogsten

Katoen is een natuurlijke plant en dus onderhevig aan de **weersomstandigheden **tijdens het groeiproces. De ene oogst is de andere niet... Helaas hebben katoenlanden zoals Pakistan, Australië, India, USA, etc. ook afgelopen jaar te maken gekregen met natuurrampen en extremen in het weer waardoor delen van de oogst onbruikbaar zijn geworden. Zo ondervinden bepaalde gebieden in Amerika momenteel veel hinder door lange periodes van droogte. Bron: Wallstreet Journal

D. Exploderende vraag naar o.a. bio-katoen

Naast de toenemende vraag naar conventioneel katoen is er ook een felle toename in de vraag naar bio-katoen. Maximum Image richtte recent nog een duurzaam sub merk op, genaamd BOOM. Met dit merk zetten we extra hard in op duurzaamheid. Maar we zijn natuurlijk niet alleen en maar goed ook! De vraag naar bio-katoen neemt de laatste jaren enorm toe, hierdoor stijgen ook deze prijzen vanaf 1 april, want voorlopig is er gewoonweg te weinig aanbod in bio-katoen. Volgens het retailmerk (en pionier op het vlak van duurzame kleding) Patagonia is het zelfs zo dat slechts 1% van de totale katoenproductie bestaat uit bio-katoen. De procedures om een gecertifieerde bio-katoen boer te worden duren nog té lang en de bestaande boeren kunnen de sterk toenemende vraag niet opvangen. Maximum Image biedt kleding aan gemaakt uit bio-katoen met certificaten zoals GOTS, FairWair, BSCI, ...

E. Handelsverbod op katoen uit bepaalde Chinese regio's (door de Trump regering)

Een belangrijke factor die de prijzen anno oktober 2021 doet toenemen is een handelsverbod dat voormalig Amerikaans president Trump heeft opgelegd. Dit verbod houdt in dat Amerikaanse bedrijven géén katoen (of producten die katoen bevatten) mogen invoeren die geteeld wordt in bepaalde Chinese regio's. Om dit te omzeilen moeten Chinese producenten massaal katoen gaan aankopen in andere landen of regio's. Want, het product mag wel gemaakt worden in China, het mag alleen niet katoen bevatten dat uit die Chinese regio's komt. Dit zorgt voor een enorme toename in de vraag naar katoen en samen met de andere factoren zorgt dit voor een toename in de katoenprijs. Bron: Tradingeconomics.com , CNN.com

Wat is de impact voor u als klant?

Verschillende leveranciers en merken lieten ons weten dat ze een noodgedwongen prijsverhoging van bepaalde producten moeten doorvoeren. Over het algemeen spreken we van een stijging tussen de 3%-10%, afhankelijk van product tot product. Het kan dus zijn dat u bij een bijbestelling of her bestelling mogelijks een hogere prijs zal moeten betalen. Maar geen paniek, Maximum Image zoekt u steeds het beste alternatief indien nodig. Niet alle prijzen van onze producten stijgen waardoor we u zeker verder kunnen helpen!

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren en we beantwoorden deze met plezier.